top of page

COACHING

Ik ben opgeleid als Certified Professional Co-Active Coach ® (CPCC). Bij Co-Active Coaching is het uitgangspunt dat mensen van nature creatief, vindingrijk en "heel" zijn en volledig in staat om hun eigen antwoorden te vinden op de uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd. De taak van een Co-Active Coach is krachtige vragen te stellen, te luisteren en te empoweren om de vaardigheden en creativiteit te ontlokken die een cliënt al bezit, in plaats van te instrueren of te adviseren.

In de loop van de jaren is mijn stijl geëvolueerd naar wat tegenwoordig ook wel bekend staat als Provocatieve Coaching. Voor mij een logische ontwikkeling omdat ik geloof in de kracht die mensen hebben en kunnen inzetten. Ik zie degene die tegenover me zit niet als een hulpeloos wezen maar als iemand die de motivatie moet hervinden om het probleem op te lossen of te accepteren dat dingen soms zijn zoals ze zijn. 

Weinberg en Hollander hebben in Nederland de provocatieve stijl uitgerold. Bij hen heb ik me ook verder geschoold om deze effectieve manier van coachen nog beter te kunnen inzetten. Krachtiger dan dat zij het beschrijven kan ik het niet: 

"De provocatieve coach gelooft dat mensen veerkrachtiger zijn dan je denkt. Mensen hebben meer daadkracht, uithoudingsvermogen en gevoel voor humor, dan je zou zeggen wanneer je ze over hun problemen hoort praten. Mensen kunnen tegen een stootje. Mensen zijn niet zo kwetsbaar en zielig als zijzelf en coaches of hulpverleners soms denken."

In de traditionele hulpverlening en ook in veel moderne coachingstrajecten wordt de kwetsbaarheid van de patiënt zo serieus genomen dat hij zich er in kan koesteren. De cliënt wordt bevestigd in het idee dat hij zwak en hulpeloos is. Dit gebeurt meestal onbewust, indirect en impliciet. Denk bijvoorbeeld aan de verantwoordelijkheid die de hulpverlener op zich neemt om oplossingen aan te dragen.

 

De provocatieve coach gelooft dat de cliënt over voldoende veerkracht bezit om zich te verweren, om eigen oplossingen te bedenken en om de waarheid over zichzelf onder ogen te zien.

Warmte, humor en uitdaging zijn de 3-eenheid van mijn coachstijl. Het grootste compliment dat een client, die al menig coach had versleten, me ooit gaf was dat zij nu eindelijk iemand had getroffen die haar  een schop onder de kont" durfde te gegeven en zij dit lachend had geaccepteerd. 

 

 

Neem contact op voor een vrijblijvende proefsessie.

bottom of page